Minulla on tapana katsella ohikulkiessani ihmisten pihoja ja taloja ja tuumia, millaistahan tuossa ja tuossa talossa olisi asua ja elää. Myös olen tutkinut talojen ja tilojen myynti-ilmoituksia tässä mielessä. New Orleansin tulvan jälkeen löysin hyviä kuvia kaupungista ja vietin pitkän tovin niitä tutkaillen ja miettien, millaista mahtaisi olla asuminen tuolla.

Köyhällä on halvat huvit, useimmiten ihan ilmaiset.

Nähdessäni ilmoituksen myytävänä olevasta lapissa sijaitsevasta
Kenestuvan leiristä heräsi minussa heti vastustamaton halu tietää millaista mahtaisi olla matkailuyrittäjänä  kylmässä ja pimeässä pohjolassa.

Myytävänä Kenestuvan leiri, sijainti aivan Kevon reitin tuntumassa

"
Kenestuvan leiri sijaitsee valtamaantie nro 4:n varrella välillä Kaamanen – Utsjoki, 66 km Kaamasesta pohjoiseen ja 27 km Utsjoelta etelään. Leirintäalueen välittömään läheisyyteen (300 m) päättyy suosittu Kevon luonnonpuiston halki johtava merkitty vaellusreitti."

Kyselin foorumeilta ja monille Kenestuvan leiri oli tuttu paikka.

>> Kyllä siinä kesällä aina näkyi porukkaa olevan kun siinä kävin.
>> Koskaan ei varmaan ollut sellaista käyntiä, etteikö siinä olisi
>> turisteja ollut.
 
> Siinä olisi hyvä paikka jollekkin joka haluaa hypätä orvanpyörästä.
>

> Autojenkuljetus-bisneksessä olisi ainakin kate kohdallaan, veroja voisi
> maksella tuloista oman tunnon mukaan. Liekö hommasta sitten ihan elonnoksi
> asti... Etelän kalamiehiä ei taida noilla vesillä liikkua?
 
> Kahvilarakennushan siihen pitäisi varmaan rakentaa jotta leivässä pysyisi.

Kävi ilmi että matkailuyrittäjän homma Ylä-Lapissa on kesällä vähän kiireisempää, talvella on puolestaan aikaa nauttia luonnonrauhasta. Porukkaa saattaa kesällä olla pilvin pimein niin ettei ehdi nukkuakaan - valoahan lapissa kesällä riittää joten sen vähäisyys ei ole innokkaan matkailuyrittäjän esteenä.

Tenon rannat vilisevät kesäisin kalastajia. Niitä hoivaileva ja souteleva yrittäjä saa luvan pärjätä 2-4:n tunnin yöunilla. Syksyllä sitä ollaankin sitten niin poikki että kauden lopulla saattaa kuukausikin mennä nuokkuessa.

"Osan suomalaisista valtaa aika ajoin vaellusvietti, joka ei anna rauhaa ennen kuin taas kerran on koettu lapin tuntureiden mahtavuus ja oma vähäpätöisyys niiden rinnalla. Kaikki muut tunturiylängöt aikaisemmin kiertäneet vaeltajat ovat viime vuosina yhä useammin suunnanneet matkansa Kevon luonnonpuiston halki johtavalle reitille."

Yllättäen paljastui että vaeltajia riittää lapin maassa niin paljon, että vaeltajien autojen siirtelystäkin voi elantoa repiä. Turisti kun lähtee erämaahan ja kulkee kivikkoa pisteesä A pisteeseen B, on hänen autonsa tietysti vietävä odottamaan määränpäähän. Ilmeisesti vaeltajat eivät syystä tai toisesta suosi A-B-A -tyyppistä vaellustoimintaa.

Autojen siirtelyä on pitkin kesää, syyskuussa on ruskaturisteja jonkin verran ja sitten alkaa riekkokausi joka kestää maaliskuun loppuun. Metsästäjien lisäksi liikkuu kalastajia. Kaikki eivät välttämättä tahdo yrittää Tenon kallista lohta. Heillekin lapin yrittäjä myy majoituksen, ruuat, opastuksen, ja kerryttää tiliään, jotta voi taas pitkän ylä-lapin talven pötkötellä uunin pankolla.

1081070.jpg